През 2021г. в Речника на новите думи в българския език, издаван

...
През 2021г. в Речника на новите думи в българския език, издаван
Коментари Харесай

Проблемите на евросираците анализираха зрелостниците на матурата по философия

През 2021г. в Речника на новите думи в българския език, издаван от Българска академия на науките, е включена думата „ евросирак “ – дете, на което един или двамата родители работят в страна от Европейски Съюз, а то най-често е останало за развъждане при баба и дядо или други близки.

Така стартира въпросът, по който трябваше да пишат зрелостниците на днешната матура по философия. От тях се изискваше да потърсят аргументите някои родители да оставят децата си и да търсят работа в чужбина, както и да изложат гледната точка на самите деца, техните фамилии, учителите и страната. Есе по фрагменти от Ханс-Георг Гадамер или Хавиер Гома Лансон бе другата алтернатива пред зрелостниците, избрали философията като втора матура на изпитната сесия през август.

Днес в наложителните държавни зрелостни взеха присъединяване 2098 зрелостници. Най-много бяха искащите за непознати езици – 579, като 530 от тях избраха британски език. Следва изпитът по биология и здравно обучение, на който се явиха 515 зрелостници.

Възможност за избор имаше и на държавния зрелостен изпит по история и цивилизации. При основаването на обвързван текст вариантите бяха сред разбор на разнообразни източници по тематиката: „ Как тоталитарната страна постанова своята идеология в обществото? “ или отговор на въпроса: „ Какви промени настъпват в страната и обществото след покръстването на българите при княз Борис I – Михаил? “.

На матурата по география и стопанска система зрелостниците извличаха информация от географски текстове и статистически данни. В една от дилемите се изискваше необорим отговор на въпрос: „ Кое е характерното в сегашното и бъдещото развиване на община Габрово “, като се проучва географски текст, който разкрива предишното, сегашното и бъдещото икономическо развиване на община Габрово, и съпътстваща таблица със статистически данни. За да се оправи със задачата зрелостникът би трябвало да показа своето ревю в ясно структуриран текст: теза, причини и заключения. Важен аршин е умеенето да владее географския език и да изрича персонална позиция по поставения въпрос.

Общо 2949 зрелостници бяха позволени до наложителния държавен изпит за професионална подготовка, който също се организира през днешния ден. Изтеглената тематика за писмен изпит е номер 15 за всички специалности. С сполучливото полагане на изпита дружно със наложителния изпит по български език и литература, младежите в професионалното обучение и образование получават приблизително обучение и професионална подготовка.

Така да вземем за пример, за зрелостниците, обучавани по специалност  „ Графичен дизайн “ фокусът бе върху графичния дизайн в електронна среда – типове електронна реклама, конструкция на уеб уебсайт, уеб дизайн, ролята на цветовете и типографията при създаване на уеб уебсайт. За компетентност „ Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове “ зрелостниците трябваше да покажат знанията си за етеричните масла и методите за приложението им в ароматерапията. От явилите се на изпита по компетентност „ Облекла по поръчка “ се изискваше да изберат модел на всекидневен есенно-зимен мъжки комплект – панталон и яке, съгласно стилните трендове, да създадат схема и цветова комбинация в софтуерна поредност и да дефинират възраст и вид телосложение, за които е подобаващ. Начините за преправка и оползотворяване на отпадъците и дейностите за запазване на околната среда – за компетентност „ Екология и запазване на околната среда “.

Верните отговори на матурите можете да видите 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР